Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Безопасна ли е коледната украса на пазара

Масови проверки на детски играчки, пиротехника и украса за елха започват от тази седмица в цялата страна. В дните преди празниците инспекторите ще следят безопасни ли са на най-търсените стоки на пазара. Именно те често се превръщат в най-рискови за потребителите. В инспекциите се включи и Георги Георгиев.

Месец преди Коледа от витрините на магазините търговците вече ни примамват с предложения за ефектни светещи гирлянди, празнична украса и атрактивни играчки, с които да зарадваме най-малките край елхата. Като таен клиент влизаме в магазин за китайски стоки, магазин за един лев, търговски базар и специализирани магазини за играчки и коледна украса. Купуваме кукли, светещи лампички и празнични костюми и маски. Цените започват от 2-3 лева и достигат до няколко стотин в големите търговски обекти.

При някои от закупените от нас стоки има видими дефекти и несъответствия. Липсват и задължителните инструкция за употреба и данни за търговеца върху опаковката.

Основното, което следим, е продуктът на пазара да бъде с поставена CE маркировка за съответствие, указания за ползване и безопасност, както и име и адрес на производител и вносител, обясни Мирослав Йотов от ДАМТН.

Още при първите проверки откриват нарушения. Заедно с експерта Мирослав Йотов ще прегледаме част от иззетите стоки. Тази Коледа проверяващите ще следят и безопасни ли карнавалните костюми, които стават все по-модерни сред децата за всеки празник. Отново са констатирани нарушения:

Тези костюми са лесно запалими и ако не са третирани с подходящия химичен материал, за да могат да бъдат много опасни, каза Йотов.

Затова всички закупени контролни проби ще бъдат изпитвани и в лаборатория с тест за възпламенимост.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *