Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

„Времеви“ билет сменя хартиеното билетче

„Времеви“ билет сменя хартиеното билетче от 1.60 лв. в градския транспорт на София в началото на 2022 г. Увеличаване на цената на дневната карта от 4 лв. на 6 лв., въвеждане на семейна уикенд карта. Това са предложенията на общинските съветници от ГЕРБ-СДС за промяна в организацията на таксуването на обществения транспорт в столицата. Ефективни ли са нововъведенията – по темата в сутрешния блок на БНТ спориха Борис Бонев, общински съветник от „Спаси София“ и Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Борис Бонев каза, че целта на предложенията е да се запуши голямата дупка в Центъра за градска мобилност и транспортните оператори. Това, което ние искаме да се направи – целта на тази реформа да бъде привличането на повече пътници, каза Бонев. По думите му това може да стане, само ако градският транспорт се превърне в истинска алтернатива на автомобилния. Затова от „Спаси София“ имат конкретни предложения: билети за време – 40 и 90 минути. Бонев цитира статистика, според която предлаганият 30-минутен билет не е достатъчен. 85% от хората в София пътуват в рамките на 40 минути.

Също така предлагат въвеждането на карта за хора до 26 години, на цена от 200 лв. на година. Трето предложение на „Спаси София“ – всички карти за пенсионери, хора с увреждания, студенти и ученици да могат да бъдат купувани за срок от 1 година, а не както е сега само за месец, за да не се налага всеки месец тези хора да се редят на опашки. Според Бонев предложенията на ГЕРБ-СДС са фокусирани върху билетите, а добрият пример от европейските държави показва обратното – фокус трябва да бъдат абонаментните карти. Показа графика от Виена, като каза, че 50% от живеещите там имат годишна карта за градския транспорт, докато в София ползватели на такава карта са само 2%.

Основната ни цел е да направим по-разнообразни документи и да не повишаваме цената, каза Зарков. Той коментира, че по брой автомобили София е със средноевропейски показатели. Каза, че за пръв път чуват предложенията на „Спаси София“. По отношение на картата за младежи допълни, че такова предложение вече има от Патриотите в Столичния общински съвет.

Зафир Зарков каза, че сегашният билет от 1,60 лв. запазва цената си. В рамките на 30 мин. с него хората ще могат да се прекачват в цялата система на градския транспорт, а могат да продължат пътуването си до крайната дестинация в рамките на 1 час с този билет, ако са се прикачили до 30 мин. след началото на пътуването.

Според Зарков с предложението им пътник ще може да пътува 60 мин. с един билет, а по думите му това на „Спаси София“ прави пътника нередовен след 40-ата минута.

Борис Бонев даде пример, при който пътниците биха били ощетени от предложенията на ГЕРБ-СДС – ако пътник пътува от Бизнес парка до „Люлин“ и след метро се прекачи на друг транспорт, то този човек ще трябва да заплати за услугата 2,20 лв., което е с 60 ст. повече от сегашните тарифи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *