Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Цените на лекарствата в САЩ са неоправдано високи

Уязвимите американци са принудени да пестят лекарствата си заради несъразмерно високите цени, наложени от фармацевтичната индустрия. Това се казва в доклад на Конгреса, изготвен след продължило три години парламентарно проучване, съобщават световните агенции.

Докладът включва данни за 12 медикамента на 10 фармацевтични компании, чиито цени в САЩ са се увеличили над 250 пъти за пет години. За разлика от други страни, в Съединените щати няма централен регулатор на цените на медикаментите, където единствено конкуренцията може да подтикне производителите да ги намалят.

„Разследването на комисията позволява да се вдигне завесата на постоянното, несправедливо и неоправдано увеличаване на цените на лекарствата от фармацевтичните предприятия“, каза на пресконференция народната представителка Каролин Малоуни, която е водеща авторка на доклада от 269 страници. Минди Саланго е диабетичка от Западна Вирджиния. Разказва как с други хора в нейното състояние се събират тайно, за да си обменят инсулин. „Събираме се по паркинги като някакви престъпници“, каза тя пред журналисти. Саланго плаща по около 350 долара на месец за този жизненоважен медикамент.

Над 40 процента диабетиците казват, че са пестили от приема на инсулин през предходната година, се посочва в доклад на главния прокурор на Колорадо от 2020 г., предаде Ройтерс.

„Лили“, „Ново Нордиск“ и „Санофи“ държат около 90 процента от пазара на инсулин – медикамент, създаден през 20-те години на миналия век. В доклада е обърнато специално внимание на аналгетика „Лирика“ на „Пфайзер“, който сега струва 4 пъти повече, отколкото през 2004 г.

„Проучването на комисията показа, че компаниите отделят значителна част от средствата си за научна и развойна дейност за разширяване на монополите си, за насърчаване на маркетинг стратегиите си и за задушаване на конкуренцията“, се казва още в доклада.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *