24.07.2024

Парламентът гласува новия кабинет

На извънредно заседание на Народното събрание депутатите ще гласуват премиерската кандидатура на Кирил Петков, структурата и персоналния състав на Министерския съвет, предложени от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. 121 гласа са необходими, за да бъде приет проектокабинета. Коалиционните партньори имат 134 депутати.

България е в очакване на редовно правителство. След три парламентарни вота и две служебни правителства, в края на годината очакваме редовен кабинет.

За първи път мандатът за съставяне на правителство беше върнат изпълнен веднага след връчването от президента. Кирил Петков, номиниран от коалиционните партньори за премиер върна папката с предложения за структура и персонални позиции в Министерския съвет, минути след като я получи от президента Радев.

Малко преди началото на заседанието коментарите на депутатите са разнородни, от това, че новото правителство има нужда от 100 дни, за да може да поеме властта и да започне да се справя с неотложните проблеми. Това становище изказаха депутати от управляващата коалиция.

Докато депутати от опозицията бяха а другия полюс. Те твърдят, че няма нужда от 100 дни, тъй като това правителство, което ще бъде днес гласувано било продължение на предходните две служебни.

„Нужни са 100 дни, минимум 100 дни на правителството. Разбира се, това са спешните мерки, които влязоха и в коалиционното споразумение. По отношение на подпомагане на най-нуждаещите се български граждани, енергийно бедните, справяне с ковид кризата, болниците, натовареността и разбира се започване на съдебната реформа“, каза преди началото на заседанието Филип Попов от БСП.

„Сега ще имаме заседание на групата и тези въпроси ще ги решим, но аз мисля, че те имаха сто дни като служебни министри“, каза Йордан Цонев от ДПС. Допълни, че са много неотложните въпроси, но разбира се ковид кризата е най-неотложна.

„Здравната криза, социалната, ценовата криза – това са проблемите, които трябва да бъдат решавани. Аз не останах с впечатление обаче, че има готови решения, след като прочетох коалиционното споразумение. В частта за социална политика – напротив има даже доста взаимоизключващи се предложения и освен това има предложения, които са свързани с изключително много големи бюджетни разходи, които не съм сигурна, че България може да си позволи“, каза преди заседанието Деница Сачева, от ПГ на ГЕРБ.

В 13.00 часа следобед е насрочено извънредното заседание в НС. Освен трите точки – избор на нов министър-председател, структура и състав на МС, остава да видим дали парламентарните групи ще направят декларации по горещи политически теми по днешния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *