Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Кирил Петков: Единствените хора пред които се чувствам длъжен и отговорен са нашите избератели, не президента

Не става въпрос за отстъпване пред Република Северна Македония, а за общи ползи и действия, така че двете страни да печелят от добросъседство. Това каза министър-председателят Кирил Петков в предаването „Панорама“ по БНТ. Българската позиция ще бъде надградена чрез създаването на работни групи по икономика, инфраструктура, култура и история, обясни той. Резултатите от тези работни групи Петков очаква в рамките на 6 месеца. „Трябва да обърнем реториката на нашите разговори, да говорим за всички неща, които можем да спечелим от добросъседство, вместо само за проблемите“, посочи министър-председателят.

Проблемите пред страната са много и във всички сектори, но приемствеността със служебния кабинет чрез министрите в редовния е много важна, смята Петков.

Обявеното от КЕВР вдигане на цените на електроенергията в първия ден на новото правителство не е било добър знак, смята министър-председателят. „От тази гледна точка това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Оттук нататък искам, преди крайният клиент да плаща по-високи цени, да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме външни доставчици и друг тип контрагенти. Този мораториум даде глътка въздух и време да направим анализа, който е необходим. Може би трябва да се вдигнат цените, но това не трябва да е първата стъпка. Като във всяка една система, първо трябва да видим пробойните“, обясни Кирил Петков. Такава възможност е преразглеждането на договора с Азербайджан за доставки на по-евтин газ, посочи той.

Друг приоритет за правителството в първите дни е осигуряването на достъп до откъснатите след наводненията населени места, възстановяване на електро- и водоподаването, отбеляза Петков. Сега по думите му е важно да се види как средствата за възстановителни дейности ще бъдат похарчени. За това ще отговаря експерт, назначен при премиера. „Искам да видя, че парите на българските данъкоплатци ще се харчат, както се харчат собствените ни пари“, коментира премиерът.

До момента коалицията не показва пробойни и търкания, категоричен бе Кирил Петков. „Няма пълно единомислие, но това дава възможност да се чуват повече аргументи“, смята той.

Президентът няма квота в новото правителство, подчерта министър-председателят. „Назначенията там са изцяло наш избор. Единствените хора, пред които се чувствам длъжен и отговорен, са нашите избиратели, не президента“, категоричен бе той. „Но е важно да имаме достатъчно добра координация между президента и правителството и когато имаме противоречия, да се опитваме максимално да влезем в комуникация и диалог“, допълни той.

Ако нивото на ваксинация не се вдигне, още през февруари се очаква нова вълна и нови ограничителни мерки, смята Петков. „Този проблем трябва един път завинаги да го приключим, но това няма да го направим просто през „Ваксинирайте се“. Ще започнем да правим информирана кампания“, заяви той.

Българският потенциал за развитие е огромен, а резултатите, които постигаме, са ниски и това според Петков е фрустриращо. „Целият ни потенциал все едно го изхвърляме в кошчето. Това се надявам сега да имам възможност да премахна“, посочи министър-председателят.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *