Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

От днес в Кипър влизат в сила нови противоепидемични мерки

Новите мерки ще засягат вече и ваксинираните. Над 50% от насрочените през следващите седмици сватби и кръщенета са отменени заради въведените ограничения за неваксинираните. За нови 28 заразени с Омикрон съобщи здравното министерство в петък.

Напълно ваксинираните, при които са изтекли 7 месеца от втората им инжекция и не са си поставили третата доза, губят коронавирусния си „безопасен пропуск“ /т.нар. SafePass/, разпорежда действащото от днес правителствено решение. За сертификат за достъп до всички открити и закрити места те трябва да представят 72-часов PCR тест или 48-часов бърз тест, допълва БНР.

Заради ограниченията за неваксинираните вече повече от половината заявени сватби и кръщенета са отменени, съобщиха от Кипърската асоциация на професионалните събития. От 15 декември до 31 януари тези хора нямат право да посещават такива тържества, ресторанти, банкетни зали. Има случаи, когато самите младоженци или техните родители са неваксинирани, казаха от асоциацията.

Новите изисквания повишиха значително интереса към имунизацията, отчитат здравните власти. За последните 10 дни са направени почти 105 000 ваксинации, като над 80 000 от тях са за бустерната доза.

Още 28 заразени с варианта Омикрон са установени в Кипър, обяви здравното министерство в петък вечерта. 20 от тях са първични и вторични контакти на първите 5 случая, открити преди седмица, на ученици, върнали се от образователна екскурзия в Шотландия. Останалите 8 души са пътували наскоро в чужбина

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *