Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Големите производители на хляб са застрашени от фалит

Голяма част от хлебопроизводителите, които имат по-голям разход на енергия и нямат разход на поведение могат да затоврят през второто тримесечие на 2022 г. Основната причина е цената на енергията.

Това заяви председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите в България Марияна Кукушева пред Нова телевизия.

Никога досега в последните години не е имало толкова скъпо брашно, никога не сме имали възможност да предвидим каква ще е цената на енергията, обясни Кукушева. Ние знаем цената на нашата продукция между 10-то и 15-то число, когато получаваме фактурите с цените на енергията. Ние сме най-енергоемкият бранш в сферата на хранителното производство, посочи тя.

Кукушева посочи, че няма хляб на склад и няма осребряване на цена, при положение, че хлябът се произвежда през нощта и се зарежда сутрин. Един човек за един месец употребява десет хляба, но увеличението не е повече от 5-6 лева от бюджета на конкретния човек. В момента ние плащаме изключително високи данъци и ДДС-то на хляба расте с всеки изминал месец, посочи Кукушева. Тя настоя държавата да подпомогне социално уязвимите групи. По време на предизборните срещи хлебопроизводителите получили подкрепа от преговарящите партии за съставяне на правителство, но все още не са получили покана за среща. Ако мярката не се въведе, то проблемът на социално уязвимите групи ще бъде огромен, предупреди Кукушева. Тя очаква изключително трудна зима.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *