Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Витанов: Февруари ще е месец на Омикрон у нас

„След Ивановден ще започнат проблемите. Ще има натиск върху личните лекари. Февруари месец ще е е месец на Омикрон“, прогнозира в „Твоят ден“ по NOVA NEWS математикът проф. Витанов.

Според него 10 000 заразени с коронавирус на ден е оптимистичен вариант. Като контролен пример проф. Витанов даде един милион заразени в края на вълната – март месец, и 33 500 смъртни случая. За него ще е оптимистично да сме под тези две числа, а другите варианти са да сме и над двете числа или да сме над едното и под другото.

„Омикрон от 15-20 януари ще стане доминантен. Броят на случаите ще започне да расте, но вълната на Омикрон ще приключи в края на март“, категоричен е той.

За него управляващите е нужно да гледат какво се случва с хората на първа линия, да правят изводи и да предприемат мерки.

Проф. Витанов вярва, че смъртността в България постепенно ще пада. Той обеща да даде точни изчисления относно COVID и развитието на пандемията след 15 януари.

„Задължителна трябва да бъде ваксинацията срещу COVID-19 за някои сектори – здравеопазване, администрация, държавни учреждения – те трябва да дават пример“, смята проф. Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Според него новата власт трябва да приложи мерки, които българите да са готови да спазват, защото те спасяват човешки живот.

„Омикрон се разпространява много бързо. Противодействието е ясно – ваксинация, мерки, дистанция. Маската не дава много големи предимства, но в малки пространства е задължителна, важно е разстоянието межуд хората“, добави той.

Проф. Момеков е против икономически стимули за имунизация, тъй като хората сами трябва да стигнат до разбирането за предпазване на себе си и околните. Главното за него е по-рядко да се стига до хоспитализация, за да не се натоварва болничната система.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *