Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Най-четени

Стресът и финансовите проблеми увеличават риска от сърдечносъдови заболявания

Учени от университета на Гьотеборг, Швеция, са установили, че хроничният стрес, финансовите проблеми и неблагоприятните житейски обстоятелства могат значително да увеличат риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, съобщава сайтът на учебното заведение.

Мащабното проучване на шведските специалисти под ръководството на Аника Розенгрен, резултатите от което са публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open, е обхванало 118 000 души от десетки страни. За целите му изследваните лица на възраст от 35 до 70 години е трябвало да отговорят на въпроси, свързани с раздразнителност, нервност и тревожност поради различни неблагоприятни обстоятелства.

Участниците в проучването са наблюдавани в продължение на десет години, като са записвани промени във физиологичното им състояние. Оказало се, че изследваните лица, изложени на по-силен стрес в сравнение с останалите, по-често страдат от обострени сърдечносъдови заболявания като инсулти и инфаркти.

Ръководителката на изследването Аника Розенгрен подчертава, че рискът от сърдечносъдови усложнения е с двадесет или дори тридесет процента по-висок, ако човек е изложен на силен стрес, предава БТА. Обикновено това е стрес, свързан с финансови проблеми, семейни отношения, болести на близки хора и други подобни фактори.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *