Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Ръст на продажбите на нови и стари коли в България

Въпреки инфлацията и икономическата стагнация, през миналата година продажбите на нови коли у нас са се увеличили с близо 10%. Ръст има и при покупките на употребявани автомобили, съобщи NOVA.

Според експерти обаче в България се купуват предимно стари коли, което превръща автопарка в страната в един от най-застаряващите в Европа.

Експерти отдават големия брой продадени нови коли на възстановяването на автомобилната индустрия. По думите им големите компании са разработили модели от ново поколение, които са грабнали окото на българина.

През 2021 година в България са били купени малко над 31 000 нови автомобили – това е с около 4 000 повече спрямо година по-рано. Цената обаче е от значение за бюджета на българина. Оказва се, че той в редки случаи е достатъчен за покупката на най-новите модели на пазара.

На този фон купените употребявани коли за предходните 12 месеца са около 218 000. Цели 68 процента от тях са на възраст над 10 години. Общият брой на превозните средства в България е около 3 милиона и 700 хиляди, от които близо половината са на над 20 години.

Според търговците автопаркът у нас застарява с бързи темпове. Смятат обаче, че новите екоизисквания могат да променят статистиката и постепенно интересът към коли втора ръка да намалее.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *