Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Балтов: Трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи

Националният план за справяне с пандемията е прах в очите на хората. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той посочи, че в пандемичния план не е съобразена заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна, което е твърде дълъг период, при положение че броят на случаите расте експоненциално. Балтов допълни, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

Друг проблем, според Балтов, е че в плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори, т.е. изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения. Той изрази надежда, че планът ще бъде коригиран, когато се отчетат пропуските му.

Експертът посочи, че броят на заболелите деца до 18-годишна възраст е около 19% за последните два дни. „Границата слиза все по-надолу. Ако няма сериозни мерки, първите, които страдат, са децата и медицинският персонал“, заяви Балтов.

Според Асен Балтов мерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон.

Според Асен Балтов са необходими и нови по-добри тестове за учениците. Сегашните не са достатъчно ефективни и хващат много малко от случаите, изтъкна той.

Бившият директор на „Пирогов“ призова всички да се ваксинират и да спазват мерките срещу коронавирус. Той очаква да се наложи поставянето и на втора бустерна доза ваксина, съдейки по опита на Израел. Според Балтов трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи.

1 COMMENTS

  1. Що не си забие в гъза всичките ваксини Балтов???? По 50 дози да си сложи той и цялата му фамилия!!!

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *