Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Британското правителство се извини на кралицата за партитата преди погребението на принц Филип

От Даунинг стрийт се извиниха на Бъкингамския дворец за две събирания на негов персонал в нощта преди погребението на съпруга на британската кралица принц Филип.

Двете партита, за които съобщи вестник „Дейли телеграф“, са се състояли на 16 април 2021 година и са продължили до раните часове на 17 април.

Говорител на премиера Борис Джонсън заяви, че „за дълбоко съжаление това е станало по време на национален траур“. Борис Джонсън не е присъствал на събиранията, но надвисналите над него облаци са достатъчно гъсти заради присъствието на друго парти на Даунинг стрийт в условия на строг локдаун.

Партиите в опозиция засипаха с критики Джонсън и министрите, а медиите публикуваха снимки на самотната и опечалена Елизабет Втора на погребението на нейния съпруг, състояло се със всички ограничения заради локдауна. Опозицията иска оставката на Борис Джонсън.

А депутатът от Консервативната партия на премиера Андрю Бриджън стана петият тори публично заявил, че е писал до председателя на „Комитет 1922“, който организира надпреварата за лидерския пост в партията, с искане за вот на недоверие в Джонсън. При 54 такива писма „Комитет 1922“ трябва да задейства процедурата за вот на недоверие.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър заяви по повод на последните разкрития, че това показва „до каква степен Борис Джонсън е опозорил и принизил премиерския пост“.

Някои повдигнаха въпроса защо Джонсън лично не е извинил на кралицата. Новите две нарушения бяха добавени в списъка на държавния служител Сю Грей, която води разследване на случаите. Резултатът от разследването се очаква следващата седмица.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *