Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Двама са кандидатите за председател на КЕВР

Само двама кандидати са предложени за нов председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране. За шеф на регулатора се кандидатира Станислав Тодоров, който преди дни беше назначен за зам.-министър на енергетиката.

Междувременно депутатите приеха и промени в закона за енергетиката, с които се намалява броя на членовете на КЕВР.

Предложеният за председател на КЕВР Станислав Тодоров има юридическо образование и е работил във финансова дирекция на едни от американските ТЕЦ-ове у нас. Според опозицията заради своята биография той не отговаря на изискванията за председател и трябва да бъде отхвърлен. Вторият, предложен от ИТН е Благой Голубарев, който е бивш шеф на столичното електроразпределение.

„Правният казус ще бъде: тези кандидати отговарят ли на стария закон, а не на новите правила, които допускат всякакви видове експерти, общо взето, да бъдат номинирани за КЕВР?“, попита Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ.

„Защо не предложихте някого с високи критерии, за да изпреварят нашите кандидати“, отговори ме Георги Свиленски от ПГ на „БСП за България“.

Причината за тези съмнения са, че номинациите са подадени преди да бъде разширен кръгът на лица, които могат да кандидатстват за постовете. Това ще стане с промени в Закона за енергетиката, които днес бяха приети, но все още не са обнародвани в Държавен вестник.

„Опозицията е напълно наясно с процедурата и по кои правила се води. Тя се води по Закона за енергетиката и по правилата, по които е водена предишния избор“, заяви председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

Днес депутатите намалиха със промени в закона за енергетиката броя на членовете на КЕВР от 9 на 5. След обнародването в Държавен вестник, ще бъдат освободени икономистът и юристът от комисията, както и двама от енергетиците избрани след жребий.

„Свалихте доверието в КЕВР, което много дълго време се опитвахме да изградим. Аз съм убеден, че КЕВР имаше сериозен авторитет. Искам да знам каква е причината, за да ги направите от 9 на 5 – двете подкомисии – двете коимиси за водния сектор и за енергийния сектор“, каза Рамадан Аталай от ПГ на ДПС.

„Това, което се случва в момента и това, което се случи на четирите комисии, които ние имахме – ние нямахме диалог по същество. Имаше такива опити, които бяха направени – бяха задавани адекватни въпроси. На тези въпроси отговори нямаше. На тези въпроси отговори няма и сега“, добави Искра Михайлова от ПГ на „Възраждане“.

Промяната обаче беше защитена от управляващите.

„Очевидно е, че финансовите икономии не са единственият и най-важен елемент в опита да подобрим работата на КЕВР. Да, всички се вторачвате в това, че намаляваме от 9 на 5 членовете на КЕВР. Целта не е само финансови икономии от заплати, както леко се опитвате да омаловажите това действие, а търесенето на изключително по-добра ефективност на комисията“, заяви Виктория Василева от ИТН.

„Нямам никакви лични интереси в сектор Енергетика, затова и в последната комисия и на първото прочитане на проектозакона, и сега аз ще гласувам с чиста съвест в подкрепа на законопроекта“, добяви Емил Георгиев от БСП.

От енергийната комисия очакват до седмица или две да бъдат избрани председател и член на КЕВР.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *