Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Над 10 млн. души ще участват в тържествата по случай юбилея на кралица Елизабет

Британската кралица Елизабет II вече е монарх с рекордни постижения, а сега се планира да отпразнува 70-ата си година на трона с рекордно парти. Повече от 10 милиона души ще участват в празничните мероприятия във Великобритания по случай 70-годишнината от възкачването на трона, съобщи вестник „The Daily Telegraph“.

Според организаторите на тържествата те включват празничен обяд в Уиндзор, където е извънградската резиденция на Елизабет II. По думите на главния организатор на масовия пикник Лиз Хинтър, той може да стане най-продължителният от всички, провеждани някога. На масите с дължина от половин километър ще бъдат настанени повече от 1 600 души.

„Това е минимумът“, отбеляза Хънтър. Идеята е да се съберат заедно представители на всички обществени прослойки. Големият юбилеен обяд ще се проведе на 5 юни в цялата страна в Националния ден на благодарността, който жителите на кралството отбелязаха за първи път миналата година. През 2021 г. той беше посветен на взаимопомощта на различните общини, изпаднали в кризисна ситуация заради коронавируса. Тази година той ще се проведе по случай платинения юбилей на Нейно Величество.

Бъкингамският дворец публикува по-рано програмата на празничните мероприятия, посветени на кръглата годишнина, която досега нито един британски монарх не е отбелязвал. В центъра на Лондон ще има парад, в който ще участват 1 400 военнослужещи от различните подразделения на кралските въоръжени сили, 200 коня и 400 музиканти. Те ще преминат по традиционния маршрут – от Бъкингамския дворец до площада на Конната гвардия, като бъдат придружени от членовете на кралското семейство на коне или в карети.

За 3 юни е планирана специална празнична литургия в катедралата „Свети Павел“, а на следващия ден в Бъкингамския дворец ще се състои концерт, в който ще участват звезди на шоубизнеса от цял свят. От 2 до 5 юни, които ще бъдат официални почивни дни във Великобритания, за посетителите ще бъде открита кралската резиденция в Сандрингам в Източна Англия и замъка Балморал в Шотландия.

През юли на фасадите на Бъкингамския дворец, замъка Уиндзор и замъка Холирууд в Единбург ще бъде представено светлинно шоу, посветено на възкачването на кралицата на трона, нейната коронация и многогодишното ѝ управление.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *