Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Любослав Костов: Минималната заплата от 710 лв. не е достатъчна

Издръжката на живот на едно домакинство и един работещ нараства доста повече, отколкото преди. Нещата не стоят никак добре и аз вече започвам да се притеснявам за ролята на правителството. Това каза главния икономист на КНСБ Любослав Костов. Той определи настоящата година като уникална заради това, че през нея ще имаме четири бюджета.

Според Костов минималната заплата от 710 лв. не е достатъчна, защото инфлацията набира сила. „2/3 от хората не получават средна работна заплата. По този същия начин тяхната лична инфлация е двойна, тъй като те потребяват стоки и услуги, които нарастват много повече, и реалната им покупателна способност намалява, защото доходите не растат“, посочи експертът.

По думите му в „Бюджет 2022“ няма политика по доходите, с изключение на минималната заплата. „Този ръст на минималната заплата е недостатъчен, защото не покрива 50% от средната заплата. За първи път от 10 години българският работник на минимална заплата загуби реална покупателна способност“, коментира икономистът.

Според него сега не трябва да се гонят европейски стойности във възнагражденията, а да се компенсира загубата. „В бюджетната сфера няма нито един лев за ръст на заплатите, извън педагозите“, добави Костов и посочи, че от КНСБ имат много критики към държавната сметка за тази година.

Експертът заяви, че един работещ човек трябва да взема малко над 1400 лв. брутна заплата, за да живее добре. „Според данни на НОИ около 2/3 от хората не взимат тази сума. Най-ниската заплата е в Благоевград, а най-висока е в столицата“, коментира икономистът.

1 COMMENTS

  1. Когато започнах работа, заплата ми беше 2 минимални от 460, вдигнаха ми я само веднъж със 70. В момента минимална 710, ама другото го няма.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *