Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Скок на цените на основни хранителни стоки в Кипър

Значително повишаване на цените на основни хранителни стоки в Кипър през последния месец показва проучването на Службата за защита на потребителите към търговското министерство. В същото време земеделските производители настояват за държавна помощ заради огромните щети върху реколтата им от екстремните метеорологични условия през януари и новите цени на горивата.

Основни за трапезата зеленчуци, риба, мляко са поскъпнали най-много за един месец, от 12 януари до сега. Наблюдението на пазара от Службата за защита на потребителите обхваща стоки в 39 големи и малки супермаркети в цялата страна.

Най-висок ценови скок е регистриран при доматите – над 200%. Оранжерийните краставици струват със 170% повече през февруари в сравнение с януари. С 23% по-скъпи са картофите.

С почти 10% повече в рамките на последния месец плащат домакинствата за 10-десеткилограмова газова бутилка, масово използвана в Кипър.

Покачването на цените на зеленчуците, картофите, цитрусовите и други плодове в голяма степен се дължи на значителните щети по реколтата, нанесени от неблагоприятното време през януари, коментират от земеделското министерство.

След проливни дъждове, градушки и слани отглежданите на открито култури са почти „напълно унищожени“, а новите цени на електричеството и горивата са „непосилни“, заявяват производителите. Те искат от правителството бързо изплащане на компенсации, намаляване на данъка върху горивата и поставянето на таван на цените на зърното.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *