Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Без изпити по математика и рисуване за кандидат-архитекти

Да отпадне изискването за задължителни писмени конкурсни изпити по математика и рисуване, като академичните съвети на университетите да получават правото да дефинират сами условия за прием на студентите. Това са част от предложенията, които се обсъждат в експертна работна група към МОН. Тя ще подготви проект за изменение и допълнение на Наредбата за държавните изисквания към обучението по архитектура.

Това ще дава възможност на висшите учебни заведения да облекчат условията за кандидатстване в синхрон с практиката на много чужди университети, които изискват от кандидат-висшистите да представят единствено творческо портфолио, съобщават от Камарата на архитектите в България (КАБ).

Проектът за изменение на наредбата се разработва в тясна координация между КАБ, МРРБ, Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОП), както и висшите училища, които подготвят архитекти у нас.

За сметка на облекчения прием се предвижда да бъдат повишени изискванията към студентите, за да завършват само тези, които показват необходимите качества за професионално развитие в сектора, уточняват от КАБ.

Предлага се и повече практическо обучение и задължително въвеждане на студентите в дигиталното строително-информационно моделиране.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *