Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Липсата на движениe – рисков фактор за развитие на хемороиди

Липсата на достатъчно движениe и спорт се превръща в проблем за все повече хора, особено в последните години, когато пандемията ни наложи коренно различен начин на живот. Мнозина останаха да работят вкъщи, прекарвайки с часове пред компютрите. Други просто се отказаха от спорта и активното движение, спазвайки социална изолация. Има и такива, които не са спирали да се трудят присъствено, но въпреки това поради естеството на работата си, са лишени от достатъчно движениe. Заседналият начин на живот се превръща във все по-тревожен проблем за съвременното общество, което предпочита да разпуска на дивана и пред телевизора или сърфирайки в интернет, вместо да спортува активно навън.

В който и от случаите да попадате, е добре да знаете, че липсата на движениe има връзка с  кръвоносните съдове, разположени в аналната област. Мит ли е обаче, че заседналият начин на живот причинява хемороиди? Според здравните експерти няма доказателства, че продължителното седене може да бъде пряко свързано с хемороидалната болест. Но обездвижването може да е свързано с фактори,  които увеличават риска от появата ѝ. Недостатъчната физическа активност може да доведе до хроничен запек  и наднормено тегло, които съответно вече са предпоставка  за възникване на хемороидална болест. Ако искате да се предпазите, е важно да си осигурите достатъчно движение и спорт в ежедневието. Умерените упражнения помагат за подобряване или предотвратяване на много проблеми, свързани с червата и храносмилането, включително хемороиди. Когато начинът ви на живот е заседнал, всичко в тялото функционира по-бавно, включително и червата. Упражненията помагат за придвижването на отпадъците през чревния тракт. Това от своя страна предпазва от развитие на запек и лениви черва.

В случай че вече имате възпалени хемороиди, не бива да отхвърляте спорта. Напротив, ще ви е полезно! Добре е да правите редовно леки физически упражнения или да се разхождате.  Разбира се, за да избегнете влошаване трябва да си спестите силно натоварващи упражнения като например вдигане на тежести. Това е противопоказно, ако страдате от хемороиди, тъй като може да се   увеличи натиска върху аналната област. Не прекалявайте и с твърде интензивните тренировки. Също така избягвайте спортове, които изискват да прекарвате дълго време седнали като колоездене, конна езда и гребане.

Ако вече имате проблеми с хемороидите, е добре да спортувате умерено и с леки физически натоварвания. Изберете активност, която ви допада – движете се активно в парка, когато времето позволява. Плуването, танците и дългите разходки са напълно подходящи. Можете да опитате йога, пилатес или подходяща гимнастика. Тези спортни дейности ще освободят ендорфини, които ще ви накарат да се почувствате по-добре, а също така ще осигурят по-добър кръвопоток в тялото.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *