Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Василев: Допълнителни средства от бюджета – само срещу действия и резултати

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Асен Василев, по повод отпадането на зеления сертификат, каза че по-скоро това е позитивна стъпка. Минахме през доста тежка вълна на COVID-19, без да се затваря икономиката и зеленият сертификат изигра своята роля.

По темата с бюджета финансовият министър посочи, че това е бюджет на инвестициите.

,,Това е бюджет, с който ние инвестираме в човешки капитал, образование, здравеопазване, а от друга страна и в много сериозни капиталови инвестиции“, обясни вицепремиерът.

Той допълни, че в Бюджет 2022 има заложени достатъчно реформи и подчерта, че всички допълнителни средства в бюджета отсега-нататък ще бъдат отпускани само срещу реални действия и реални резултати.

Реформата е в точно това – този, който иска и вика, няма да получи пари, а този, който произведе реален продукт, категоричен бе Асен Василев.

На въпрос за протестите на полицаите финансовият министър отбеляза, че „когато има реформа в дадена система, тогава идва увеличението на заплатите“.

По темата със съдебната власт Василев заяви, че към момента прокуратурата е неефективна.

Няма значение кой е главен прокурор, а какво върши прокуратурата, а тя в момента не си върши работата, допълни той и уточни, че се работи по промени в Закона за съдебната власт.

Вицепремиерът увери, че няма конфликт между правителството и президента, определяйки тона между двете страни като „нормална политическа дискусия“.

По отношение на пенсионната система Асен Василев посочи, че пред нея стоят два основни проблема за решаване – недофинансирането и чувството за несправедливост.

България трябва да продължи да бъде ядрена държава, имаме нужди от нови ядрени мощности. Много ясно е записано какъв е пътят в коалиционното споразумение. Трябва да направим сметката. Площадката в Белене не е подходяща според мен, но ще бъде направен детайлен анализ, коментира финансовият министър и вероятността за изграждането на АЕЦ „Белене“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *