Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Кирил Петков: Хлябът за българите е осигурен до 2023

Хлябът за българите е осигурен до 2023 година. България купува зърно на пазарни цени и ще се съхранява в складовете на държавния резерв, обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

„Има много поговорки – „Никой не е по-голям от хляба“. Появиха се притеснения около цените на едро“, отговори Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

„Да, продоволствието на България е голям приоритет. Имаше опасност от няколко инцидента в Украйна, включително запалване на АЕЦ. Какво би станало, ако имаме такъв инцидент и загубим реколта. Затова решихме да купим достатъчно количество. България има резерв 1,5 милиона тона до 2023. България ще купи тази седмица, за да сме сигурни. Купуваме го на пазарни цени и ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв“, допълни Кирил Петков.

По думите му Агенция „Митници“ прави стандартни проверки и няма нищо извънредно.

„Ако всичко е добре, корабите тръгват. Ако има проблем, прави се анализ на пшеницата. Така че не сме излезли извън законовите рамки“, добави Кирил Петков.

Народното събрание заседава днес извънредно. Дневният ред на заседанието включва парламентарен блицконтрол с участието на министър-председателя и стандартен парламентарен контрол.

В парламентарния контрол ще участват вицепремиерите Борислав Сандов и Гроздан Караджов. Министрите на образованието Николай Денков, на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на земеделието Иван Иванов, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на енергетиката Александър Николов, както и социалния министър Георги Гьоков.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *