Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

„Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на природния газ през април – с 58%

„Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на природния газ през април – с 58%. Аргументът е войната в Украйна. В БНТ „Денят започва“ председателят на асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев коментира как това ще се отрази на топлофикациите у нас. До 31 март дружествата са защитени, защото има известни компенсации за високите цени на газа, но през април, доколкото разбираме, това няма да се случи, обясни той.

Това ще доведе до още по-голяма задлъжнялост на дружества като „Топлофикация София“, подчерта Георгиев. Преходният период в годината, през който се спира отоплението, не спасява нещата, защото и енергията за горещото водоснабдяване е определена на цените от юли миналата година, които от 8-9 месеца нямат връзка с действителността.

В известен смисъл решението е да се продължат компенсациите. Ако в момента трябва да се вкарат всички допълнителни разходи, които се стовариха върху топлофикациите в цените на топлинната енергия, тези цени естествено ще отидат в космоса. От месеци говоря за над 50% увеличение, което в момента също не е достатъчно, заяви Кремен Георгиев.

От 12-те топлофикации в страната задлъжнели са осемте, които работят с газ. На въпрос дали се води разговор с управляващите, Георгиев отговори, че управляващите водят монолог и са заявили, че към момента компенсации не се предвиждат.

Увеличението от 58% на „Булгаргаз“ е резултат от договора, сключен с „Газпром“. Не знам как е включена във формулата войната в Украйна, как се изразява в числа, обясни Георгиев.

Обясни, че има още две седмици докато КЕВР утвърди цената, затова е имало правилни изказвания от тяхна страна, че представят картина на ситуацията в момента. Не могат да се направят точно разчетите и трябва в движение да се коригират, защото виждаме, че от миналата година цените на топлофикациите се определят според нормативната уредба от прогнозни данни, предишните години това се случваше достатъчно точно, коментира Кремен Георгиев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *