21.07.2024

Протест в Тирана заради високите цени на храните и горивата

Албански граждани участват в осми пореден протест срещу високите цени на храните и горивата, съобщава изданието „Екзит“.

Протестиращите се събраха в центъра на албанската столица, за да се отправят на протестна демонстрация до сградата, където се помещава кабинетът на премиера като предупредиха, че планират да продължат протестите си в следващите 24 часа.

Албанците протестират вече цяла седмица с настояване срещу високите цени като настояват за данъчни облечения. Правителството предложи някои мерки, но отправи критики към протестиращите и ги обвини, че са поддръжници на Кремъл. На днешния протест някои хора носеха украински знамена, като посочиха, че това е в знак на протест срещу „арогантността на премиера“.

Според националната статистическа агенция ИНСТАТ цените на 30 хранителни продукти от първа необходимост са скочили с 40 на сто от януари месец. Сред тях са месото, олиото, плодовете и зеленчуците. При горивата поскъпването е от 40 на сто. Една трета от населението на Албания живее под прага на бедност, а някои граждани трудно плащат увеличените сметки за ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *