Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Райчев: Проблемът не е, че е задържан бивш министър-председател, а че е задържан лидер на опозицията

Наблюдаваме символично насилие, насилие, което е един вид „само замахвам, но спирам, не удрям“. Тук арестът и опозоряването заместват наказанието. Има показност, шумни арести, но след това няма реални присъди. Това каза политологът Андрей Райчев в „Тази неделя“ по повод на ареста на Бойко Борисов и други знакови лица от ГЕРБ.

Това символично насилие в България не е нова практика, посочи той, и припомни, че БСП е била подложена на такова символно насилие, а по-късно и Цветан Цветанов е използвал същата тактика.

Проблемът според Райчев не е, че е задържан бивш министър-председател, а че е задържан лидер на опозицията. „За да арестуваш лидер на опозицията, трябва да си изключително подготвен. Да посегнеш на лидер на опозицията е много голямо събитие и ако властта се решава да хване своя главен душманин, трябва да се е подкрепила със солидни аргументи, а такива не видяхме“, коментира Райчев.

Той определи проведената операция и ареста на Бойко Борисов като „много тежък пореден провал на Рашков“, който е подлъгал премиера. „Това не са глупави хора, доверили са се на Рашков. Надявали са се да намерят нещо като пачки и кюлчета, това е единственото обяснение“, коментира Райчев. Пред премиера и „Продължаваме промяната“ сега има два варианта: „или да подкрепят Рашков и да потънат с него, или да се освободят от вътрешния министър, който показва неспособност да прави друго, освен на да шуми“, коментира Райчев.

Според него в момента ГЕРБ излиза от изолацията, в е била до момента, именно заради действията на Рашков. Цената, която ще платят управляващите е огромна. „Те активизираха ГЕРБ и някак си го оневиниха – те са тези, които са под репресия. Това ги прави да се чувстват невинни и съответно ги прави активни“, заяви социологът.

Според него това е създало напрежение и в коалицията, защото от „Продължаваме промяната“ не са предупредили партньорите си за нея и те са научили за ареста на Борисов от прессъобщението на МВР с всички останали.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *