Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Основателят на „WikiLeaks“ Джулиан Асандж и половинката му си казват „Да“ в затвора

Основателят на „WikiLeaks“ Джулиан Асандж ще се ожени за дългогодишната си партньорка Стела Морис днес в затвора с висока степен на сигурност в югоизточен Лондон.

На церемонията ще присъстват четирима гости, двама официални свидетели и двама охранители.

Програмистът е издирван от американските власти, за да бъде изправен пред съда по 18 обвинения, свързани с публикуването на огромни масиви от поверителни американски военни документи и дипломатически телеграми в сайта си.

50-годишният мъж, който отрича да е извършил каквото и да било нарушение, е задържан в Белмарш от 2019 г. насам, а преди това се укриваше в еквадорското посолство в британската столица в продължение на седем години.

Докато живя в него, той стана баща на две деца с над десет години по-младата от него адвокатка Морис, адвокатка, с която се запозна през 2011 г., когато тя започва работа в правния му екип. Връзката им започна през 2015 г.

Церемонията ще се състои в затвора, където присъдите си са излежавали някои от най-известните британски престъпници, включително убиецът на деца Иън Хънтли.

Сватбената рокля на Морис и килтът на Асандж – намек за неговата за семейните връзки с Шотландия, са създадени от британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд, която и преди е водила кампания срещу екстрадирането му.

Този месец на Асандж беше отказано разрешение да обжалва във Върховния съд на Великобритания решението за екстрадирането му в САЩ, припомня БТА. Той все още може да оспори всяко решение на правителството да одобри екстрадицията му.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *