Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

Петков към прокуратурата: Идва Видовден

От заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът Кирил Петков отправи критики към прокуратурата, че „имала двоен стандарт и не правела нищо”, за да разпита онлайн Васил Божков.

Министър-председателят сравни работата на българската и на европейската прокуратури. „Идва Видовден! Когато има една и съща информация в българската прокуратурата и в европрокуратурата, но движенията на двете прокуратури са абсолютно различни. Едните не искат да повдигнат дори досъдебно производство и не могат да интервюират Васил Божков, а европрокуратурата вече го е интервюирала и работи по въпроса. Просто светват всички прожектори и каквито и мили думи да се използват в Брюксел, имаме много ясно сравнение за действията”, посочи Петков.

Милите думи, за които говори министър-председателят, били използвани според него от главния прокурор Иван Гешев, когато двамата бяха в Брюксел.

„Той се опитваше да ги убеди колко много работи, колко се спазват законите и как се е фокусирал върху превенция за корупцията и как едва ли не изпълнителната власт се е фокусирала върху прокуратурата и едва ли не оказва натиск с нашите изказвания. Сега вече трябва да се обяснява защо не иска да направи досъдебно производство”, смята премиерът.

Петков видя и двоен стандарт в работата на прокурорите. „Докато за година и половина българската прокуратура дори не може да отвори досъдебно производство, само за няколко дни това направиха те за министър Асен Василев. В единия случай имаме човек, който казва, че дава 60 милиона в торби в Министерството на финансите. Другият вариант е по някакъв сигнал на една от бензиностанциите, която вдигаше цените преди няколко седмици”, посочи той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *