Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Минчев: Правителството и Народното събрание се справят добре в рамките на тези 100 дни

Смятам, че за тази изключително тежка обстановка, при избухнала война близо до нас, правителството и Народното събрание се справят добре в рамките на тези 100 дни. Стремежът е да се повиши темпото на промените, които четирите формации в управлението сме заложили като цел. Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Войната неизбежно води до задълбочаване на енергийната и инфлационна криза и до покачване на цените, но това не е само български, а глобален проблем, подчерта Никола Минчев.

Избори със сигурност ще има след три години и половина, заяви той. „Един от коалиционните партньори трябва да размисли за участието си в управлението, за да се случат предсрочни избори, но на този етап не виждам такива предпоставки“, допълни Минчев.

Различните виждания за Украйна в коалицията не вредят на общата позиция на България, която този път е ясно изразена и това се оценява от нашите партньори, включително и от украинския президент Володимир Зеленски, смята Минчев.

„Има проект на решение за покана към г-н Зеленски да бъде изслушан в българския парламент. В момента се разглежда от комисии, като след това ще влезе и в зала. Ако бъде прието, ще бъде отправена покана към г-н Зеленски. Аз лично подкрепям и ще се радвам това да се случи“, каза председателят на парламента.

Изпращането на оръжие за Украйна не е на дневен ред, категоричен бе Никола Минчев. Този въпрос не е бил коментиран и при посещението на Лойд Остин у нас. Позицията на правителството и Народното събрание е единна – изпращаме хуманитарна помощ и това се оценява.

Планът за възстановяване и устойчивост не е причина за сблъсъци в коалицията, коментира Минчев. Той предстои да бъде подписан в следващите две седмици, такова е и потвърждението на председателя на ЕК. „Тук сме на финалната права сме и скоро ще можем да се поздравим с един добре преработен финален вариант на плана. По този план в икономиката на България ще влязат изключително сериозни средства. Тези пари този път ще бъдат използвани по предназначение – за стимулиране на икономиката“, каза той.

Никола Минчев коментира и действията на МВР при ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова, като според него то е действало в рамките на законовите си правомощия. „Преценило е МВР, че в случая се касае за неотложност, действало е в условията на неотложност. Прокуратурата е на обратното мнение – счита, че не са налице предпоставките. Топката е изцяло у прокуратурата“, заяви той.

Съдебната реформа в България минава през оставката на Иван Гешев, категоричен бе Минчев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *