Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

БАБХ потвърди огнище на птичи грип в Пловдивска област

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Вирусът е установен във ферма за отглеждане на кокошки носачки в землището на Асеновград, в която се отглеждат около 177 хиляди птици. От 2019 година насам това е третото огнище, обявявано в животновъден обект на този собственик.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект е определена три-километрова предпазна зона, в която попадат Асеновград и с. Боянци от община Асеновград и с. Моминско от община Садово. В 10-километровата наблюдавана зона попадат селата Крумово и Ягодово от община Родопи; гр. Садово, с. Болярци, с. Катуница, с. Караджово и с. Кочево от община Садово; гр. Куклен и с. Руен от община Куклен и селата Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково от община Асеновград.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *