Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Столтенберг: Ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи видеообръщение към председателя на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и народните представители по повод 18-ата годишнина от приемането на България в Алианса. Видеото е публикувано на сайта на парламента тази вечер.

„На днешната дата преди 18 години Вашата страна стана член на нашия съюз, като България оттогава неизменно е била отдаден съюзник”, заявява генералният секретар на НАТО. Той благодари за приноса на България към общата сигурност, като отбелязва, че това важи в не по-малка степен и за региона на Черно море, който е от голямо стратегическо значение за НАТО.

„Българският принос е още по-значим в този решаващ момент за нашата сигурност. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и призовават президента Путин да я прекрати незабавно, да изтегли всички свои войски и да се обърне към дипломацията”, казва Столтенберг по повод войната в Украйна.

„Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един”, заявява Столтенберг. Той насърчава България и всички съюзници да инвестират най-малко 2% от БВП за отбрана.

„Знам, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще”, казва още в обръщението си генералният секретар на Алианса.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *