Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Йорданова: Не очаквам този състав на ВСС да освободи Гешев

Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в студиото на Нова телевизия „Здравей, България“.

Според главния прокурор Иван Гешев е ясно, че исканата му оставка представлява координирана атака срещу съдебната власт, и в частност срещу прокуратурата, от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър видя в това опит да се измести фокусът на дискусията.

На 12 април във ВСС ще се коментират сигнали, които правосъдният министър е внесъл по отношение работата на прокуратурата. Дали те ще доведат до предсрочното прекратяване правомощията на Иван Гешев, Йорданова коментира, че няма илюзии и не може да каже, че очаква този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”.

Според нея е възможно мандатът на главния прокурор да продължи по-дълго от нейния на министър на правосъдието.

По думите на правосъдния министър голяма част от сигналите в прокуратурата се държат „на трупчета”. Прикриват се, а без реално разследване не можем да стигнем до справедливост, подчерта тя.

Йорданова коментира и започващата проверка от Специализираната прокуратура на арестите, които бяха извършени на знакови лица в ГЕРБ – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера им, но очаквам Спецпрокуратурата да действа бързо и обективно, каза още министърът на правосъдието и коментира казуса „Жоси”.

Той беше изцяло изключен като недопустим от членовете на ВСС. В него ме притеснява това, че се отказва да се разследват фактите и обстоятелствата в дълбочина, подчерта Йорданова.

Що се отнася до промените в съдебната система, за които тя е критикувана, че се бави, министърът обясни, че е разбираемо общественото нетърпение, но тези промени зависят както от воля, така от институционална рамка, процедурните правила и материалния закон. Надежда Йорданова увери, че се работи по всички елементи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *