Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

По покана на кабинета у нас идва британски полк под американско командване

Великобритания изпраща военно формирование в България. Части от Кралския ирландски полк идват у нас до три седмици, съобщи bTV. В интервю за медията министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство разкрива част от плановете на НАТО за страната ни.

„Едно формирование, Кралският ирландски полк, ще бъде тук след няколко седмици – съвсем скоро ще бъдат разположени тук. Ще дойдат като част от бойна група, ръководена от Америка“, съобщава Джеймс Хийпи в отговор на въпроса дали има планове за разполагане на британски военни единици с цел укрепване на отбраната на България като част от източния фланг на НАТО.

„Това е един вид временна сила по покана на българското правителство за укрепване на източния фланг на НАТО“, разкрива още британският министър.

Има много възможности САЩ, Обединеното кралство и България да правят съвместни обучения през идното лято, така че се вълнувам от възможностите, които предлага“, казва Хийпи.

„Дългосрочният план е, че НАТО е помолила Италия да установи засилено присъствие с бойна група за усилена бдителност тук, в България – подобно на Великобритания в Естония. Кой ще бъде част от тази бойна група дългосрочно, все още не е потвърдено, италианците работят по това“, разкрива още британецът в интервюто, което ще бъде излъчено в неделя.

Преди два дни министърът на отбраната Драгомир Заков се срещна с британския си колега Джеймс Стивън Хийпи, с който обсъдиха сформираната от България многонационална бойна група, която ще бъде под оперативния контрол на върховния главнокомандващ на НАТО в Европа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *