Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Повече от 10 милиарда евро бяха събрани за Украйна на донорско събитие

Международни дарители, включително канадското правителство и Европейската комисия, обещаха днес общо 9,1 млрд. евро дарения, заеми и грантове в подкрепа на бежанците, бягащи от руската инвазия в Украйна, съобщава БТА.

Международно донорско събитие във Варшава, Полша, събра 1,8 млрд. евро в помощ на вътрешно разселените хора в Украйна и 7,3 млрд. евро за бежанците, които са избягали от страната в съседните държави.

Правителства, компании и частни лица обещаха общо 4,1 млрд. евро дарения, които ще бъдат разпределени предимно от украинските власти или ООН. Останалите 5 млрд. евро са заеми и грантове от финансовите институции на Европейския съюз, включително 4 млрд. евро по програма в помощ на настаняването, обучението и здравните грижи за бежанци, пристигащи в страни от ЕС. „Ние сме зад вас било сега във времена на война, било за бежанците, но най-важното, след като тази война бъде спечелена от Украйна, по време на възстановяването на страната“, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Кампанията „Подкрепям Украйна“ е инициирана от международната организация „Глобъл Ситизън“ (Global Citizen) с подкрепата на Европейския съюз и канадския премиер Джъстин Трюдо, посочва Франс прес. Музиканти като Елтън Джон, Аланис Морисет, Били Ейлиш, Ани Ленъкс и Крис Рок се присъединиха към кампанията рамо до рамо със световните лидери, които се ангажираха от името на страните си да мобилизират милиарди долари в подкрепа на украинските бежанци.

„Светът в крайна сметка обеща 9,1 млрд. евро в рамките на кампанията . . . освен това ЕК в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прибавиха допълнително един милиард евро за вътрешно разселените хора в Украйна. Това е фантастично. Това прави 10,1 млрд. евро“, каза Фон дер Лайен.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *