Беларус предприе стъпки да направи опитите за терористични актове наказуеми със смъртна присъда, след като активисти се опитаха да извършат диверсии, насочени срещу части от железопътната мрежа, за да затруднят Русия да разполага войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Долната камара на беларуския парламент (Камарата на представителите) одобри промените в наказателния кодекс на две четения, съобщи държавната информационна агенция БелТА, цитирана от БТА.

Сега промените е необходимо да бъдат подкрепени от горната камара (Съвет на републиката) и утвърдени от беларуския президент Александър Лукашенко, за да влязат в сила.

„Деструктивни сили продължават терористичната (и) екстремистка дейност, опитвайки се да разклатят ситуацията в Беларус, провокирайки вътрешна нестабилност и конфликти“, каза председателят на долната камара на парламента Владимир Андрейченко, имайки предвид саботажите срещу железниците.

Русия използва Беларус, която е неин близък съюзник, като плацдарм за инвазията си в Украйна, започнала на 24 февруари. Минск отрича свое участие в конфликта, но признава, че беларуската територия е използвана за инвазията.

Двама души, граждани на Русия и Беларус, бяха арестувани в Полша по подозрение в шпионаж в полза на руските специални служби и съд разпореди те да останат задържани под стража за три месеца, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полските власти.

Станислав Зарин, говорител на полските специални служби, заяви, че арестите са извършени въз основа на доказателства, събрани от полското военно разузнаване.

Той допълни, че двамата мъже са събирали поверителна военна информация, включително за разполагането на полски военни части близо до границата с Беларус.

Те са задържани поотделно на 21 и 22 април. Варшавската прокуратура продължава разследването. Ако бъдат признати за виновни, двамата мъже може да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

Миналия месец в Полша бе арестуван и испански гражданин по подозрения, че е шпионирал в полза на Русия, припомня Асошиейтед прес.