23.07.2024

Амплитуда от 30 градуса през месец май

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета – 15-16, в планините – от 2 до 5 по високите части над 2000 м до 12-14 – в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 2 и 7 градуса, а най-високите – между 27 и 32.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата – между 50 и 70 мм, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 мм, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 мм.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. В първите дни по високите котловинни полета са възможни слани. Валежи ще има на малко места и те ще са предимно слаби. В Югозападна България, където в следобедните часове ще се развива купеста облачност, е възможно временно да са и по-интензивни. На повече места, главно в Южна България, ще вали на 3 май.

През втората половина на десетдневието, с развитието на по-мощна купесто-дъждовна облачност в следобедните часове, ще има условия за по-интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури.

През второто десетдневие температурите ще се повишават, към средата на периода ще станат близки, а през втората половина и по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове – с развитие на купеста облачност. През повечето дни вероятността за валежи е малка, но все пак не са изключени локални краткотрайни превалявания. По-голяма вероятност за валежи на повече места има в средата и в края на десетдневието.

През третото десетдневие тенденцията е въздушната маса над страната да става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. До средата на периода температурите ще останат по-високи от обичайните, впоследствие слабо ще се понижат и до края на месеца ще са близки до средните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *