Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Лорер: Отговорът ще бъде общоевропейско „не“ на икономическия шантаж

Газът в България бе спрян първи, защото нашите плащания бяха първи. Всеки един в Европа, чийто договор достигне до момент за плащане, ще бъде посрещнат от „Газпром“ със същите условия и отговорът ще бъде общоевропейско „не“ на икономическия шантаж. Никой няма да наруши санкциите, никой няма да плаща в рубли. Това каза вицепремиерът и министър на иновациите и растежа Даниел Лорер в „Събуди се“ по Нова телевизия.

Той определи действията на Русия като икономически шантаж. „Действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да спрат топлото вкъщи. Не можем да се делим на леви и десни, на русофили и русофоби, има място само за българи, които отговаряме заедно на заплахата, която има за нашата икономика. Това е позицията, която очаквахме от нашия президент. Вместо това ние чухме една позиция на страх, на разединение. Цялото българско общество очакваше много повече от своя президент“, коментира Лорер.

Според вицепремиера няма да се стигне до предсрочни избори. По думите му в момента е важно да сме отговорна нация, която да премине през кризата и да излезе по-силна от нея. „Ние разбираме различните нужди на нашите партньори в коалицията и се съобразяваме с това. Сега е дошъл моментът, в който България трябва ясно да каже, че тя иска да подпомогне Украйна в борбата й с Путин, както целият ЕС. Аз съм убеден, че ще намерим правилата форма, за да продължим да работим, защото това е българският интерес. И от БСП осъзнават къде е националният интерес в момента и политическата мъдрост ще надделее. Всеки едни, който изложи на риск България в този момент по единичните си съображения, ще бъде наказан от българския избирател“, заяви Лорер.

Той бе категоричен, че нито един от българските работодатели не иска „Газпром“, не иска да се плаща газа с рубли и не иска шантаж от страна на Русия. „Преговорите с „Газпром“ трябва да се случват не европейско ниво, както сме се договорили в Брюксел.

По думите му следващата бежанска вълна, която трябва да се очаква, е от Русия. „Вече успяхме да устроим у нас няколкостотин икономически бежанци от Русия, предимно инженери, висококвалифицирани, които разбират каква ще бъде икономическата катастрофа, която се задава там. През Турция ние успяхме да доведем част от тях у нас. Ние трябва да се подготвим организационно и законодателно за посрещане на сериозен брой бежанци и от Русия. Там се задава изключителна икономическа рецесия, която ще върне икономиката в 80-те, национализация, липса на средства, недостиг на храни“, обясни Даниел Лорер.

Все още не се знае каква ще бъде цената на газа, заяви вицепремиерът.

Той отказа да коментира дали ще има повишение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета от 1 юли.

Таван на цените на стоките от първа необходимост по думите му е непазарна мярка и няма да бъде въведена. Намаляване на ДДС на стоките от първа необходимост е възможно, но това трябва да бъде направено така, че намалението да стигне до крайния потребител, подчерта Даниел Лорер.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *