Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Бориславова: В ход са преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ

Освен договорените 2 танкера със синьо гориво от САЩ на по-ниски цени от тези на „Газпром“, в ход са преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с „Газпром“. Това каза началникът на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Допълнително се обследват варианти за доставка на синьо гориво от Туркменистан и Египет. България се нуждае от 12 до 20 танкера газ на година, посочи тя.

По думите й посещението на министър-председателя в САЩ е показало, че българската държава може успешно да договаря природен газ по-ниски цени и е затвърдила мястото си на международната сцена като държава, която отстоява собствените си интереси, преговаряйки с различни партньори.

Бориславова посочи, че премиерът Кирил Петков е договорил получаването на пълните количества азерски газ дори в случай, че връзката с Гърция не бъде изградена в срок. Това опровергава твърденията на предишните управляващи и на предишното ръководство на „Булгаргаз“, че е невъзможно да получим пълните количества без интерконектора, допълни тя.

„Азерският газ по този договор, от който много услужливо предишното правителство са се отказали, е на стойност 25-26 евро, докато в момента цената в Европа е около 90 евро. Така че може да видите за каква разлика става въпрос чрез подписването на анексите, чрез които са се отказвали от доставки на азерски газ“, заяви Бориславова.

Тя изтъкна, че новите дългосрочни договори за доставка на газ ще бъдат подписани директно от „Булгаргаз“ без посредници, и то на цена, по-ниска от тази на „Газпром“.

„Лъжа или непознаване на фактите са твърденията на Борисов, че откъдето и да вземем газ ще е с 30% по-скъп от този на „Газпром“. „Булгаргаз“ сключва директно всички договори за доставки. Дългосрочните договори ще бъдат пряко с компаниите без посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“. А когато започнем да получаваме първите количества азерски газ от юли, тя ще е с 4 пъти по-ниска от средната в Европа“, поясни Бориславова.

Във връзка с преноса на руски газ към Сърбия и Унгария, Бориславова заяви, че България е коректна държава и ще изпълнява ангажиментите по международните си договори. Транзитът ще продължи, освен ако не настъпи форсмажорна ситуация.

На този етап няма икономически или правни съображения за национализация на стратегически обекти като рафинерията в Бургас, смята Бориславова. „В момента, в който националната сигурност е нарушена, или имаме някакво неизпълнение от страна на съответните субекти, тогава може да се мисли по въпроса. Но превантивно да тръгнем да национализираме стратегически обекти без да има нужда от това, не мисля, че е необходимото действие, което дължим на обществото“, коментира началникът на кабинета на премиера.

Лена Бориславова заяви, че няма външен натиск върху България по казуса със Северна Македония. По думите й у нас се провежда опит за вътрешнополитическа дестабилизация по темата за югозападната ни съседка.

Тя беше категорична, че кабинетът води единна политика спрямо Северна Македония. Бориславова отдаде изказванията на външния министър Теодора Генчовска за различия между МВнР и външнополитическия екип на премиера като „грешка на езика“. „Външната политика на България се води от МВнР, т.е. от Теодора Генчовска. Винаги тя лично или нейни заместници придружават премиера и тя лично потвърди, че с премиера водят една и съща външна политика. Останалото го отдавам на грешка на езика. България поддържа единна външна политика спрямо Република Северна Македония“, заяви Бориславова.

Конференцията в Скопие с участието на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, тъй като липсва договорен документ, който да покаже напредък по преговорите между двете държави.

„Това, което българското правителство и лично премиерът биха искали да видят, е някакво доказателство, че РСМ има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българското етническо население. Затова това са следващите стъпки, които очакваме, след което ще може да продължим работата“, заяви Бориславова и допълни, че междувременно външните министерства на двете държави продължават активно разговорите.

Имотите на руските граждани у нас, които попадат в списък със санкции на ЕС, ще бъдат конфискувани по нов закон, който в момента се подготвя от Министерство на правосъдието. Законопроектът ще конкретизира процедурата и отговорния орган за това.

Антиинфлационният пакет на правителството, който предстои да бъде представен, ще бъде усетен от всички хора у нас, каза Лена Бориславова. Процедурата по отпадане на акциза за тока и газа вече е в ход. Очаква се тя да отнеме повече от месец. Задействана е и процедурата по вдигане на прага на регистрация по ДДС на малки и средни предприятия на 100 000 лв. С актуализацията на бюджета ще се повиши и социалния праг, за да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи.

Внесен е и законопроект, който да позволи актуализация на цените на възложените обществени поръчки, в случаите, в които, поради инфлацията, цените на пазара не съответстват на икономическия смисъл за завършването на започнати проекти.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *