Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Общество Последни новини Свят

Вижте коя страна кои храни забранява да се изнасят

Индия в събота стана поредната държава, която забрани износа на определен вид храни, в случая пшеница, на фона на горещата вълна в страната, спада на добива и ръста на цените.

Това е поредният удар по потребители и купувачи от целия свят, които разчитат на индийското производство, след като започнатата от Русия война срещу Украйна, сериозно сви износа на зърно, олио и подобни продукти.

При глобалния ръст на храните и несигурността на доставките все повече ключови страни ограничават или дори спират износа.

Ройтерс, цитирана от БТА, обобщава ограниченията, обявени през последните месеци.

Индия – май 2022 г. – пшеница

Индия забрани износа на пшеница в опита да укроти ръста на цените на местния пазар, а световните пазари реагираха с покачване. Ограничението дойде броени дни, след като Делхи обяви, че очаква износът за този година да бъде рекорден – повече от 10 милиона тона.

Индонезия – април 2022 г. – палмово масло

Индонезия, което е световен лидер в производството на палмово масло, наложи в края на април забрана за износа на няколко продукта, базирани върху него, за да гарантира местните запаси и да намали покачващите се цени. Мярката доведе до скок в цените на растителните масла по целия свят.

Украйна – февруари/март 2022 г. – зърно

Украйна затвори пристанищата си малко след началото на руската инвазия на 24 февруари. Впоследствие Киев забрани износа на ръж, ечемик, елда, просо, захар, сол и месо и въведи експортни лицензи за пшеницата, царевицата и слънчогледовото олио. Страната е сред водещите износители на зърно и топ износител на олио. Спирането на износа изстреля цените на зърнените продукти до рекордни стойности.

Други страни – март/април 2022 г. – зърно

Аржентина обяви, че създава механизъм за контрол на цените на пшеницата на местния пазар и на поскъпването на храните.

Унгария забрани износа на всякакъв вид зърно.

Сърбия ограничи количествата пшеница, царевица, брашно и олио, предназначени за износ.

България обяви, че увеличава зърнените резерви и може да ограничи износа.

Аржентина – декември 2021 г. – царевица и пшеница

Аржентина ограничи количествата царевица и пшеница, които могат да бъдат изнасяни, в опит да намали недостига на вътрешния пазар и да овладее ръста на цените. Мярката предизвика покачване на цените на царевицата в САЩ до най-високото им ниво от шест години и половина.

Русия – 2021 г. – зърно

Русия въведе специални данъци върху износа на зърно през юни 2021 г. в опит да овладее инфлацията и да стабилизира вътрешния пазар. Те се определят от министерството на земеделието на седмична база, в зависимост от цените, докладвани от търговците.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *