Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

0% ДДС за хляба няма да свали цената му, предупреди хлебопроизводител

Конкуренцията трябва да води цените, а не явното вмешателство на държавата в цените. Това заяви производителят на хляб Георги Лефтеров по Радио Пловдив.

Според него държавната помощ в момента води до това, че се помага на големите, а на малките – не. „Не мисля, че ще им се помогне много – на такива дребни мишки като нас, които всеки ден правят хляб и хранят около 300 човека“.

По думите на хлебаря, проблемът с цените на хляба е свързан с цените на горивата – от зърното, което трябва да се докара от нивата до мелницата, от там – до пекарната, където да се направи. „Всичко това е горива, купувани от най-обикновени бензиностанции в България“, подчерта той.

„Опитват се да управляват свободна икономика с несвободни методи“, смята Лефтеров.

По повод 0% ДДС за хляба той обясни, че повечето малки пекарни не са регистрирани по ДДС.

„Купуваме с ДДС брашно, но ще продаваме хляба без ДДС. От тук следва въпросът кой счетоводител ще оправи тази каша, за да уреди този вариант и как това ДДС ще помогне на малкия бизнес. Реално ще го плати човекът, който изяде хляба. Това са методи от развития социализъм“, смята производителят на хляб.

Той даде и своята рецепта за излизане от кризата – да се отвори пазарът, да влязат чужди фирми, не да купуват горива от няколко монополни структури. „Защото конкуренцията прави ниските цени и високото качество“.

„Има ДДС на водата, на солта, на брашното и накрая нулева ставка ДДС за хляба. Това няма как да свали цената“, смята производителят на хляб от Пловдив.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *