Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Германия и Италия са одобрили начина на плащане за руския газ

Ройтерс цитира свои източници, според които Германия и Италия са казали на техните енергийни компании, че могат да отворят сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, като това е станало след дискусии с Европейския съюз.

Два източника на Ройтерс посочиха, че властите в Берлин са казали на германските вносители на газ, че могат да открият сметки в рубли, за да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, стига плащанията, които извършват към „Газпромбанк“, да не са в руската валута.

Източниците също така казаха, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала последователно по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е разговаряло с Европейската комисия и е получило яснота как да купува законно руски газ, заяви пред Ройтерс високопоставен източник от правителството в Рим.

Това се е случило преди италианската енергийна компания Eni да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки в „Газпромабанк“ – една в евро и една в рубли, каза източникът.

„Решението е в съответствие с това, което беше съобщено от ведомството“, отбеляза същият източник, позовавайки се на енергийния отдел на Европейската комисия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *