Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Италия предложи план за излизане от украинската криза

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи Ди Майо.

„Италианският мирен план е предложение, което съм обсъждал с генералния секретар на ООН Антониоу Гутериш в Ню Йорк преди два дни“, подчерта Ди Майо. В групата трябва да влизат международни организации като ООН, ЕС и ОССЕ, добави той на пресконференция на министрите от Съвета на Европа край Торино.

„Целта е да се работи стъпка по стъпка, започвайки например с локални примирия, евакуация на цивилните, възможността за отваряне на сигурни хуманитарни коридори“, след което да се премине към работа за траен мир с истинско мирно споразумение, обясни той.

Италианската инициатива беше лансирана в момент, когато конфликтът в Украйна се засилва, като заплашва да утежни енергийната и хранителна кризи на световно равнище, тъй като затруднява значително земеделската дейност и износа на зърнени продукти от Украйна – страна, която беше четвърти световен износител на царевица и напът да стане третия в света износител на жито.

Според Луиджи Ди Майо предложената посредническа група „трябва да се опита да възстанови диалога между две страни, които в момента са във война“. Италианският външен министър подчерта, че Рим е предложил тази инициатива и на представители на Г-7, в дните преди посещението му в Ню Йорк. „Ще продължим да насърчаваме инициативи, които могат да улеснят диалога“, увери той.

Подробностите за този план не са публикувани, но според италианския всекидневник „Република“ много подробният документ, представен в ООН и изготвен от дипломати от италианското министерство на външните работи, предвижда четири етапа:

1) прекратяване на огъня в Украйна и демилитаризация на фронта под надзора на ООН

2) преговори за статута на Украйна, която ще влезе в ЕС, но не и в НАТО

3) двустранно споразумение между Украйна и Русия за Крим и Донбас (като се предлага тези „спорни територии да имат пълна автономия с право да гарантират собствената си сигурност, но оставайки под украински суверенитет“)

4) сключване на многостранно споразумение за мира и сигурността в Европа с цел разоръжаване, контрол на въоръженията и предотвратяване на конфликти

Италия, третата по големина икономика в еврозоната, е особено засегната от конфликта в Украйна, особено поради зависимостта си от руския газ. Бедна на енергийни ресурси и лишена от атомни електроцентрали, Италия внася 95% от газа, който консумира, като през 2021 г. около 40% от тях са били доставени от Русия, припомня АФП.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *