Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Все по-често шоковете в икономиките са в резултат от външни фактори. Проблемите се решават с правилна макроикономическа политика. Това заяви управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева снощи в студиото на „Панорама“ по БНТ.

„Последствията от войната ще ударят най-силно по икономиките, които още не са се възстановили от пандемията и са големи вносители на енергоизточници и храни, а и които са най-близо до конфликта. България попада в тази категория.  Интегрираната световна икономика е добра за всички“, обясни тя.

По думите ѝ България е по-добре от други икономики, защото възстановяването на икономиката от пандемията ни е завършило, освен това сме производител на зърно, защитени сме от ЕС.

„Нашата уязвимост е по линия енергоносители и че много бързо може да се раздели обществото. За България е най-важно да не допуска това разединение, да мисли за бъдещето на страната ни. Разединението е най-големият враг на благоденствието“, подчерта Георгиева.

„Време е за много внимателно харчене. Сега харченето трябва да е насочено, там където е изключително необходимо – към бедните хора. Ние знаем какво е хиперинфлация и разумното харчене е изключително важно“, даде съвет управляващият директор на МВФ.

„Нашият проблем е, че омразата е много гръмогласна, добротата е тихичка. Изглежда, че светът е станал лош, но това не е така. Аз имах възможността да гледам най-тежките ситуации и виждах съпричастността“, каза още Кристалина Георгиева.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *