Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

САЩ и ЕК осъждат спирането на газовите доставки за България, Полша и Финландия

В съвместно изявление Европейската комисия и САЩ осъждат спирането на газовите доставки към България, Полша и Финландия.

„Русия демонстрира че е ненадежден източник на енергия за Европа чрез неправомерни и неприемливи действия като спирането на газовите доставки за Финландия, Полша и България. САЩ и ЕК осъждат използването на енергия за изнудване и препотвърждават намеренията си да засилят енергийната сигурност на Европа“, се казва в съобщението.

САЩ и ЕК подчертават спешността за „взимане на решителни действия“ за намаляване на енергийните доставки от Русия.

„Ще се справим с това предизвикателство чрез съвместната работна група, обявена от президента Байдън и председателя на ЕК фон дер Лайен. Ще продължим да работим за диверсификацията на газовите доставки в Европа, а междувременно ще ускорим внедряването на енергоспестяващи технологии – като електрифициране на отоплението и увеличение на производството на чиста енергия, за да се намали търсенето на изкопаеми горива.“

На 27 април „Газпром“ спря доставките на газ за България и Полша, а на 21 май – и за Финландия. Мотивите са, че и трите страни отказват да плащат за газ в рубли по новата схема, обявена от Кремъл.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *