22.07.2024

Байдън отказа на Украйна ракети, с които може да нанесе удари на Русия

Американският президент Джо Байдън заяви, че няма планове САЩ да изпращат далекобойни ракетни системи в Украйна. Той каза това на фона на съобщения, че в момента се обмисля такъв ход, предаде Асошиейтед прес.

Украинските власти поискаха от съюзници системи с по-голям обсег, включително американската ракетна система за многократно изстрелване (Multiple Launch Rocket System – MLRS), за да опитат да обърнат хода на войната, навлязла в четвъртия месец.

„Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, с които биха могли да бъдат нанесени удари в Русия“, каза Байдън пред репортери пред Белия дом.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че това е „разумно“ решение.

„В противен случай, ако нашите градове бъдат атакувани, въоръжените сили на Русия биха изпълнили (своята) заплаха и биха поразили центровете, където се вземат подобни престъпни решения“, каза Медведев. „Някои от тях не са в Киев“, добави той и заяви, че „няма нужда от по-нататъшни обяснения“.

Системите MLRS бяха в процес на разглеждане, но нищо няма да се доставя с възможности за нанасяне на далечни удари извън бойното поле, каза на свой ред висш служител на администрацията.

CNN и The Washington Post съобщиха в петък, че администрацията на Байдън клони към решение за изпращане на MLRS и друга система, високомобилната артилерийска ракетна система, известна като HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), като част от пакета за военна помощ, одобрен неотдавна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *