25.07.2024

СЗО не очаква маймунската шарка да се превърне в нова пандемия

Най-голямата експертка по маймунска шарка в Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не очаква стотиците регистрирани до момента случаи да се превърнат в нова пандемия, но призна, че все още има много неизвестни за болестта, включително как точно се разпространява и дали спирането на масовата имунизация срещу дребна шарка преди десетилетия може по някакъв начин да ускори предаването ѝ, съобщи Асошиейтед прес.

На публична сесия вчера д-р Розамунд Люис от СЗО заяви, че е изключително важно да се подчертае, че огромното мнозинство от случаите, които се наблюдават в десетки страни по света, са при гейове, бисексуални или мъже, които правят секс с мъже, така че учените ще продължат да проучват въпроса. Тя призова изложените на риск лица да бъдат внимателни.

„Много е важно това да се опише, защото изглежда, че се увеличава начинът на предаване на инфекцията, който може да е бил недостатъчно разпознат в миналото“, каза Люис. Тя допълни, че в СЗО за момента не са притеснени от възможността за глобална пандемия. „Загрижени сме, че хората могат да се заразят с тази инфекция чрез излагане на висок риск, ако не разполагат с необходимата информация, за да се предпазят.“

Тя предупреди, че всеки е изложен на потенциален риск от заболяването, независимо от сексуалната си ориентация. Други експерти изтъкнаха, че може би е случайно, че болестта е била засечена първо при гейове и бисексуални мъже, като заявиха, че ако не бъде ограничена, тя може бързо да се разпространи и в други групи.

Миналата седмица СЗО съобщи, че в 23 държави, в които досега не е имало случаи на маймунска шарка, вече са регистрирани над 250 случая. Вчера Великобритания обяви още 71 случая на маймунска шарка. В Испания през уикенда се появиха нови 22 случая на заболяването, с което общият им брой в страната достигна 120, съобщи Ройтерс. В Конго девет души са починали от маймунска шарка през тази година, посочи АП, а Нигерия е регистрирала първия смъртен случай от тази болест от началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *