Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

Екстрадират у нас задържания в Италия за убийството на Алена Щерк

Апелативният съд в италианския град Анкона реши задържаният за убийството на Алена Щерк да бъде екстрадиран и съден в България, съобщи bTV. След издирване Щерк беше открита мъртва в незаконно сметище до Радомир. Според прокуратурата тя е била убита по особено жесток начин.

Виктор Спига беше арестуван в Италия и задочно обвинен в отвличане и убийство.

Упълномощеният български адвокат на Спига твърди, че той не се е укривал от властите в Италия и очаква връщането му в срок от 10 дни.

„Съдът разпореди да се върне в България лекият автомобил, с който той е пристигнал в Италия. Защото той е собственост на трето лице, взет е под наем от летище София и третото лице няма причина да търпи вреди“, каза адвокатът Любен Казанлиев.

За три месеца в полицията има три сигнала, свързани с Алена Щерк, съобщиха от СДВР преди дни.

На 2 февруари в Трето районно управление е получен сигнал по телефона от 47-годишна жена. Тя обяснила, че е притеснявана от бившия си приятел. Адресът е посетен от полицейски патрул. Мъжът е предупреден. Потърпевшата е поканена да подаде жалба в районното управление, което не се е случило.

Няколко дни по-късно – на 11 февруари, на тел. 112 е получено съобщение от 47-годишна жена за скандал между нея и бившия й приятел. Сигналът е насочен към Шесто районно управление. При посещението на адреса от екип на районното управление мъжът не е открит, не са установени данни за физическо насилие. Жената отново е поканена да подаде заявителски материал, но тя не се е явила в полицията.

Третият случай е от 11 април в Седмо районно управление, когато Алена Щерк е заявила, че бившият й приятел не е върнал в определения срок личния й автомобил, който тя доброволно му е дала да ползва. По случая е образувана преписка и материалите са изпратени в прокуратурата.

Алена Щерк беше открита мъртва край Радомир, а по тялото и главата бяха намерени следи от удари. В италианския град Асколи Пичено бе задържан бившият й приятел Виктор Спига.

Първоначално разследването започна за отвличане, след като близки на Алена Щерк подали сигнали, че тя е изчезнала. Сега разследващите работят по две основни версии за убийството на Щерк – бизнес интереси и ревност.

Предполага се, че Щерк е убита в гаража или автомобила й, защото в дома й няма следи. Разследващите твърдят, че именно Спига е карал автомобила на жената в нощта след убийството. Tо е станало вероятно на 27 срещу 28 май, тъй като предната вечер Щерк е била на събиране с приятели.

Установено е, че Спига е напуснал България с кола под наем. Минал е през Гърция и след това с ферибот е стигнал до Италия. За да бъде върнат в България, за Виктор Спига бе изпратена европейска заповед за арест, като в нея бе упоменато, че той е обвинен за престъплението.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *