Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Последни новини

Лорер: Българският парламент трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България

Коалицията е съставена от четирима партньора и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. Известно повишаване на политическия тон е нормално. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Според него правителството като изпълнителна власт успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България.

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 милиарда европейски средства, за да се възстановим от КОВИД и да имаме по добра икономика. „Но това ще се случи само и единствено, ако българският парламент приеме 22 законодателни реформи, които ние сме обещали, че ще направим.

И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме“, призова Даниел Лорер.

По думите му част от реформите, които могат да се движат през бюджета, се случват. Били са актуализирани пенсиите и минималната работна заплата. „С новия здравен договор актуализирахме и заплатите на лекари и сестри, актуализирахме заплати на учители“, посочи министърът.

По отношение на мерките той отбеляза, че цените на енергията са тези, които са основният заложник на политическия дебат. „През зимата България инвестират 4 милиарда за подкрепа и на хората, и на бизнеса, за да преодолеем цените, а сега новият антикризисен пакет от своя страна е 2 милиарда, плюс допълнителните мерки“, каза Даниел Лорер.

Министърът коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала. „Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива“, отбеляза Лорер.

Той коментира и създалото се напрежение около релокацията на бежанците от Българските курорти в държавни бази. „България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа“, заяви той Даниел Лорер.

Около 4000 от украинските бежанци са намерили работа у нас понастоящем, а от 500 до 1000 на ден се връщат в Украйна.

Очакванията му са, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти от там. „Ние проведохме широк семинар с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук.

И очакванията са ни, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ние ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас в близките месеци“, заяви Даниел Лорер.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *