Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Кредитите могат да поскъпнат най-малко с половин процент в следващите месеци

Финансови експерти прогнозираха пред БНР, че кредитите могат да поскъпнат най-малко с половин процент в следващите месеци. Има промени и в банковите такси, предаде репортер на БНР.

Най-напред ще поскъпнат новоотпуснатите кредити, а сигнали за това експертите разчитат в поведението на банките още от началото на тази година.

Десислава Николова, финансист заяви: „Ако Европейската централна банка увеличи с 0,5 лихвите, банките ще увеличат с абсолютна реципрочност лихвите по кредити. Сравнително със същия процент се очаква да започнат да растат и лихвите върху депозитите.“

„Няколко банки на пазара вече предприемат такава политика. За тенденция все още не може да се говори.“, казва още Десислава Николова.

Десислава Николова, смята, че по-скоро тези корекции са много малки и бяха в резултат на вътрешна конкуренция между самите тях. Видим ли, че големите банки в страната вдигат, предприемат корекции в лихвите по депозити, тогава вече трябва да се готвим за последващо покачване и отразяване в цената на кредитния ресурс.

Заедно с това поскъпват и услугите, предимно на място в офиса, за откриване на сметки, парични преводи, теглене и внасяне на суми.а

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *