Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Лорер: Едно нещо не направихме достатъчно добре – да комуникираме по-активно успехите си

В предаването „Още от деня“ по БНТ Даниел Лорер, каза че преди шест месеца, когато са били избрани, са заварили българската външна политика по отношение на РСМ, в абсолютен колапс. „В рамките на тези 6 месеца ние успяхме да обясним на нашите партньори основният български интерес, който трябва да бъде защитен в Македония, а именно правата на македонските българи и езика на омразата. Тези две ключови точки не бяха формулирани там, за да ни разберат. В резултат на това се случи нещо безпрецедентно – Европа каза „ние ще гарантираме българските искания пред Македония“.

Българските интереси са гарантирани в това предложение посредством самата Комисия, обясни Лорер. „Вдигането на българското вето сега, не означава че ние не можем да го сложим отново, отново и отново. Българските интереси не са заплашени от стартирането на този процес. Ако изпуснем този момент сега, ще последва деградация на външната ни политика.“

Преговорите със Скопие се развиваха доста динамично, откакто ние сме на власт, допълни още Лорер. „Когато от двете страни няма доверие, разбира се, че отношенията не се развиват“.

Най-добрият резултат, който виждаме е спрямо самия ЕС, който разбра какво пречи на България, заяви Лорер. „ЕС ще следи и ще санкционира Македония, ако тя не изпълнява това, което е записано. Нашият интерес е Македония да е в ЕС, а не да станат новата Украйна“.

Президентът има много активна позиция по отношение на Македония, която се различава от нашата, смята Лорер. „По отношение езика на омразата, това е само една от темите, тя трябва да бъде част от преговорната рамка, но тя не може да бъде блокираща. Наименованието на един език не може да спира бъдещото политическо развитие между двете страни“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *