Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Сачева: Правителството само се свали

Правителството само се свали. Преди да внесем вота на недоверие коалицията се разпадна с взаимни обвинения в корупция един срещу друг, с ясната липса на идеологическа основа и общи ценности. Видяхме, че те през цялото време дори не са се уважавали, камо ли да са имали някаква обща цел. Това каза депутатът от ГЕРБ Деница Сачева в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия.

Вотът по думите й е бил финалът, с който опозицията е можела да покаже несъстоятелността на това управление. „Това беше формалният повод, по който правителството падна, но то вече не съществуваше в момента, в който вотът беше внесен“, заяви тя.

Темата, по която е бил внесен вотът на недоверие – икономическата политика, според Сачева е бил съвсем състоятелен и управляващите не са защитили убедително политиките си.

Коментар Сачева направи за протестите в подкрепа на правителството. „Ние можем да направим много повече хора да дойдат на площада, но не го направихме. Хората, които могат да дойдат на площада в подкрепа на ГЕРБ, са много повече от тези, които видяхме в подкрепа на правителството. Не сме искали да правим протест срещу протест, за да не продължаваме разделението“, каза депутатът.

Според нея трябва да се мине през вота на избирателите, а не да се търсят варианти как да се задържи властта, защото смята, че това няма как да се случи. „Когато народът ни подреди, тогава да преминем към конкретни решения и коалиции, които трябва да бъдат на ясна, принципна и ценностна основа. Омразата не е добро гориво за правене на политика и това се видя много ясно“, категорична е Сачева.

От 1 юли хората няма да получат повече от 6,1%, но не заради опозицията, а заради управляващите, категорична бе Сачева. „Този бюджет беше внесен на 8 юни и в момента се разглежда в НС. Едва вчера бе насрочена работната група. Опозицията участва активно, даде своите предложения. Нашите предложения са дори с по-високи пенсии, но искаме добавката от 60 лева да не е част от пенсията, а социална помощ от следващата година“, посочи тя.

Политическо решение на ГЕРБ е да подкрепи бюджета, въпреки че той е грешно формиран, тъй като не желае българските пенсионери да са станат заложници на политически спорове. „Начинът, по който се работи по отношение на пенсиите, ще доведе до сериозни трусове в пенсионната система, ще я изкриви и ще доведе до разходи, които няма да могат да бъдат покрити с настоящите приходи на НОИ. Най-вероятно трябва да бъдат вдигани и данъци, и осигуровки“, смята Деница Сачева.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *