Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Проф.Асена Сербезова: МЗ е отговорно за това, което се случва в болничните лечебни заведения

През изминалите 7 месеца аз разпоредих около над 60 проверки от инспектората, над 70 от вътрешния одит и одитни ангажименти. Обект на проверка бяха не само болнични лечебни заведения, но също така и регионални здравни инспекции, както и структурите на Министерството на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Министерство на здравеопазването е отговорно за това, което се случва в тези болнични лечебни заведения и съвсем логично е да се поинтересува как тези пари се разходват, тъй като това са публични средства, посочи тя. „Дали това става в съответствие с вътрешни правила, със законите и нормативната уредба в страната и няма нищо общо с личностните и професионални качества на уважавани от нас лекари.

Проф. Сербезова обърна внимание на казуса с проф. Генчо Начев, получил 1 млн. лв. за три години от допълнителни възнаграждения по граждански договори. „Самото взимане на такава сума, след като има съответните документи, отчетени към съответните данъчни власти, не е нарушение“, отбеляза тя.

Сключването на граждански договори, за срок от три години според Вътрешния одит представлява на практика прикрит трудов договор. „Имало е два граждански договора в сила. Отделно от сумите, които са извън месечното възнаграждение, месечно – чрез заплата и допълнително материално стимулиране, са около 30 000 лв.“, поясни министърът в оставка.

Тя коментира и отстраняването на директора на „Пирогов“. „За разлика от други лечебни заведения с подобни проблеми, чиито директори имат ясно изразено намерение да оздравят болничното лечебно заведение, тук, когато назначихме прокурист, на прокуриста му бе отказан достъп до финансови документи, достъп до отделенията и дори бе извършено действие за самоуправство от страна на проф. Поромански“, заяви проф. Сербезова.

Тя призна, че с действията си е засегнала определени интереси и в резултат към нея и семейството й са били отправени заплахи, но не уточни от кой са дошли те и с отстраняването на кои лица са свързани. „Влизам в интереси, аз не влизам в никакви битки. Аз съм министърът на здравеопазването, който е изпратил проверки и който няма да си затвори очите пред тези резултати“, категорична бе тя.

Министърът на здравеопазването в оставка коментира и повишаването на заболелите от КОВИД през последната седмица. 14-дневната заболяемост е около 65 новозаболели на 100 хиляди население. „Отчитаме плавен ръст през последните 14 дни, това което мога да кажа по възрастови групи, че най-високата отчетена заболяемост е при лицата 80-89 г., следвани от 70-79. Не се наблюдава ръст при лицата, постъпили за болнично лечение, т.е. случаите са по-леки, минава лечението в домашна обстановка“, отбеляза тя.

Асена Сербезова призова хората да се ваксинират, тъй като болестта протича много по-леко при ваксинирани. Препоръчително е да се използват и маски в градския транспорт и при струпване на хора на закрито, посочи още тя.

По думите й на този етап не се налага затягане на мерките.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *