Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Проф. Кантарджиев препоръча втори бустер за възрастните и хората с придружаващи заболявания

Проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравни въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, препоръча възрастните хора и тези с придружаващи заболявания да си поставят втора бустерна доза от ваксините срещу коронавирус, предаде БНТ.

За съжаление, последното секвениране на Covid-проби беше преди около месец, тогава в София 12% бяха вариант BA.5. Мисля, че той вече е доминиращ, каза той. Според Кантарджиев това може да се дължи на прибиращи се от летищата, от морето в Гърция, както и от летуващите у нас.

Той заяви, че сегашният вирус протича много по-леко, но не бива да се неглижира разпространението му. Призова да сме внимателни и към бактериалните инфекции.

Възрастните, хората с придружаващи заболявания е редно да си направят втори бустер, 7000 души вече са го направили през последната седмица, каза още Кантарджиев.

У нас се очаква през есента да има нова ваксина, която ще бъде ефективна и срещу BA.5 варианта, като Кантарджиев уточни, че тя няма да се прилага като първа доза.

Касата да поема PCR изследванията, каза още бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *